психотерапия, психолог, психотерапевт, психоаналитик

психотерапия, психология, психоанализа
Психотерапия за възрастни и деца    

Психотерапия за възрастни и деца
Психотерапия за възрастни и деца

 •  за възрастни

 •  за юноши

 •  за деца

 •  за възрастни

 •  за юноши

 •  за деца

 •  Via-Internet • Помощ, депресия


  Здравейте!
  депресията засяга и мъжете
  Съзнавам добре, че имам проблем, ... ужас вече 7 минути пиша това ...
  мисля, че съм в депресия. На 24 години съм. Баща ми има проблем с алкохола. Дори и в писмена форма ми е трудно да го споделя. Не знам от къде да почна. В момента искам да избягам от себе си, като се погледна в огледалото си казвам - "умри". Винаги съм се сравнявал със баща си и съм си казвал : "само да не стана като него". А сега имам чувството, че мисля и постъпвам като него, а дори и по-зле.
  Смятам, че съм в това си състояние, защото се опитах да си дам сметка за неща, които съм извършил. Стигнах до изводи, които ме зашлевиха силно и сега не знам как да си помогна. Не за първи път се чувствам по подобен начин. И преди съм изпадал в депресивни състояния, като приливи и отливи, депресия-еофория. Не се харесвам в нито едно от двете състояния.
  Имам натрапчиви мисли за самоубийство, както и такива че съм глупав, нерешителен, безотговорен и силно комплексиран. Най-болната ми мисъл която смятам за факт е, че съм със слаба психика, а най-неприятно ми става от това, че съзнавам, че страданията сам си ги причинявам, а думи като “не знам” и “не мога” са се превърнали в любими мой. В момента имам сериозни проблеми с общуването с хората. Силно се притеснявам, по няколко пъти се потя през деня, а през по-голямата част мълча. Имам и сексуални проблеми от доста време. Смятам това и за основна причина че си нямам приятелка. Настоящето ме подтиска много, а не ми стиска да се самоубия макар по някога много да ми се иска.
  Предполагам и знам какво трябва да направя за да се почувствам по-добре, но все отлагам, фактът, че се занемарявам и все по-лесно се предавам, ме кара да се чувствам още по-зле. Иска ми се да се консултирам с професионалист, но финансофия момент може би ще е проблем за мен не знам, наистина не знам, какво ще правя от тук на там Имам висше за завършване и на работа ходя, звучи добре, но в моите очи е жив кошмар ... дразня се и на самосъжалението си. С.A.
  10 Май 2009г.

  Уважаеми г-нe,

  Няма да чуете от нас обичайните фрази, че споделянето на проблема с някого е първата крачка и зарешаването му и т.н. На Вас това не Вие достатъчно и ние разбираме защо. Причината е, в специалното желание, дълбоко във Вас, да говорите на един Друг за нещата, които болят по автентичен начин. Уважавам това. Уважавам и правото Ви Вие сам да изберете кой ще е този човек и за какви неща ще му говорите.
  Психотерапевтът е там, в този кабинет, за да чуе ...
  Чувам от писмото Ви искренно страдание, на човек, който търси начините да се измъкне от стар лабиринт, но като стигне някъде разбира, че вече е бил там и тръгва по нова пътека, а тя на свой ред го отвежда до място, което му е до болка познато. Така бавно и постепенно идва чувството за безсилие и провал.
  Сигурно знаете легендата за Тезей и минотавъра, в която всички герой загивали при среща със звяра, не защото не можели да го преборят, а защото се изгубвали в Лабиринта. Тезей успял да пребори минотавъра и да излезе от лабиринта, защото получил едно кълбо прежда.(Простичко, но на място, нали?) Началото на нишката Тезей завързал на входа на Лабиринта и благодарение на тази нишка той успял да не се загуби. Така победил минотавъра и спасил не само себе си, но и доведените с него. Без тази нишка силният Тезей нямаше да се оправи и щеше да последва съдбата на загиналите вече години наред млади мъже, които страната му изпращала като данък на цар Минас. Когато човек влиза в лабиринт му трябва една червена нишка, за да не се изгуби в пътя. Това е работата на психотерапевта, а не да Ви налива акъл в главата, както често се мисли. Той няма да Ви реши проблема с минотавъра, но ще държи нишката, така че Вие да можете да си решите сам проблемите. Не мисля, че нашите пациенти са хора със "слаба психика". Да влезеш в лабиринта и да се срещнеш със собствените си минотаври не е проява на слабост, вероятно сам ще го разберете. Разказвам ви това, защото смятам, че на искренноста трябва да се отговаря с коректост.
  За да посетите психотерапевт не са нужни толкова пари, колкото желание да говорите за истинските неща, които болят. Още повече, че има неща, които не могат да бъдат купени с пари, така че не могат и да бъдат платени с пари.
  Идването Ви при нас не Ви задължава за понататъшна работа или започване на психотерапия. Да избереш психотерапевт е важно и всеки има своя начин да го направи. Работим със сериозни отстъпки за студенти и мисля, че няма да има проблем с това да договорим цена, която да е възможна за Вас. Важното е да се върви по пътя. Само с вървене се излиза от лабиринти.
  Желаем Ви на добър път!

  VIA