психотерапия, психолог, психотерапевт, психоаналитик

психотерапия, психология, психоанализа
Психотерапия за възрастни и деца    

Психотерапия за възрастни и деца
Психотерапия за възрастни и деца

 •  за възрастни

 •  за юноши

 •  за деца

 •  за възрастни

 •  за юноши

 •  за деца

 •  Via-Internet • Детската депресия при влизане в детска градина

  Здравейте,

  Поведението описано от дъщеря Ви показва, че тя е самотна и тревожна. Липсва й близостта с възрастен. Верятно с бабата са били в много близка връзка, която сега Вашата дъщеря търси да пресъздаде с куклата, с учителката и с Вас. Разбира се такава връзка не може да бъде повторена, а и не е необходимо, защото децата трябва да се развиват в посока на самостаятелност. Дали обаче бабата е направила това приучаване, май не достатъчно добре, защото по всичко личи, че дъщеря Ви не е била готова да се раздели с този начин на близост. Бабите и дядовците са много нежни и даващи в отглеждането на малките деца и това изглежда мила картина. детска депресияТе съзнават, че тези хубави години, когато детето е малко и те ще са нужни, ще отлетят бързо като миг. Нямат други сериозни ангажименти и се отдават изцяло на детето и неговите прищевки. Защо не, никой друг няма толкова време и толкова спокойствие да се отдаде изцяло на това детенце. Те знаят, че този период ще свърши и не на тях ще им се наложи да платят цената на това разточителство. Цената я плащат родителите и децата. Напрактика в този случай децата остават излъгани, че някой може да им принадлежи изцяло завинаги и да задоволява желанията им пренебрегвайки всичко и всички освен тях. Родителите също са излъгани, те очакват, че децата са били подготвени за живота. Дори очакват, че резултатите на бабите и дядовците във възпитанието са по-добри, отколкото те биха се справили. Всички се лъжат и когато разберат, че нищо подобно не се е случило на бойното поле остават дете и родители, бабите и дядовците казват каквото можахме направихме. И СА ПРАВИ. Те наистина са дали най-доброто от себе си, но дали е било най-доброто за детето?
  Когато е напуснала селото Вашата дъщеря не е била готова за детската градина. А дали когато ста я дали на село е била готова да се раздели с Вас? Щеше да е хубаво ако разделянето от бабата е ставало постепенно за ден-два да живее при Вас, после за седмица и едва след като премине през тази раздяла да я подготвите по същия начин и за влизавето в детската градина. Важно е бабата и детето да се виждат през почивните дни, когато това е възможно или да говорят по телефона. Животът при баба на село е цял защитен свят на малки радости, в който времето тече по различен начин. Именно по тази причина Вие сте решили да я оставите в него. Напускането му е породило депресия и дъщеря ви ще има своя период на тъгуване. Когато видим детето ще можем да Ви кажем повече неща, които да помогнат на дъщеря Ви да намери път през загубата. Ще й трябва много вътрешна сила да се адаптира към скоростта и изисванията на града. Дайте време и говорете с детето си за неговата тъга. Дали ще се отрази на психиката и вбъдеще, да. Децата, у които някой е създавал и подхранвал илюзии години наред винаги плащат за това. Родителите на тези деца чукат на нашите врати 1-2 години след като пубертета е почукал на тяхната.
  Благодаря Ви за отговора !
  Писмо на Д. от София
  от 10 Ноември 2008г.

  Уважаема г-жо,

  Преди да сме видели и разговаряли с детето и родителите и преди да сме направили коректна оценка на цялостното психологическо функциониране на Вашия син, ние не можем да дадем компетентно мнение на въпроса Ви Какво означава този тик?
  Сиптоми като този, са за психиката това, което е листото за цялото дърво. Не бихме искали да правим налудничави хипотези и не Ви съветваме да се доверявате на "експерти", които не са се запознали отвътре със ситуацията в която живее сина Ви и с неговия вътрешен психичен свят. Рожденият ден е отключващ фактор, но не и причина. Стоенето пред огледалото само ще подтисне сина Ви още повече. Тикът е отворът, през който изтича психичното напражение. Тези тикове в момента са една психична нужда. Може ли на някого да спре да му се пишка, ако стои пред огледалото. Не мисля, по-вероятно е след 5 минути да му се е допишкало още повече. Вероятно и с тиковете е така те стават по-чести или по-явни след като е имало период на подтискането им. Момчето със сигурност се измъчва в тези 5 мин. ужасно.
  Ако се чувствате финансово затруднени може да получите отговор на Вашия въпрос като се свържете се с училищния психолог. В случай, че Ви се стори компетентен и надежден човек и има желание да помогне, позволете му да работи с детето. Това е цивилизованият начин за разрешаването на подобни проблеми. Ако нямате късмет и в училището не работи обучен в психотерапията специалист можете да си запишете час за посещения при нас. Ние вече имаме опит с такива случаи.
  Екипът на Психологически кабинет BИА Ви желае приятен ден!