психотерапия, психолог, психотерапевт, психоаналитик

психотерапия, психология, психоанализа
Психотерапия за възрастни и деца    

Психотерапия за възрастни и деца
Психотерапия за възрастни и деца

 •  за възрастни

 •  за юноши

 •  за деца

 •  за възрастни

 •  за юноши

 •  за деца

 •  Via-Internet • Болката на една жена след изневярата на съпруга й

  Здравейте,

  Jansen`s След упорито търсене попаднах на вас и искрено се надявам да ми отговорите, защото нямам решение на ситуацията , в която се намирам. Омъжена съм от 10 години за човек, който обожавах. Мислех че и той мен. Имаме две прекрасни деца- момчета и всичко вървеше добре с дребните житейски проблеми. Преди година мъжът ми замина за чужбина да работи и така се започна....Прибираше се замалко и пак отиваше, аз бях сама с децата- роднините са в друг град, страдах от самотата. За Нова година той се прибра след месец и половина /най -дългия си престой/ там и беше друг. Вече не беше моя мъж.... Призна си че е имал връзка, сега отрича по дружелюбните съвети на приятелите си. Унижи ме.Тя е била 20 годишна, аз съм на 31......това ме съсипа.
  Вече не мога да се събличам пред него-все пак съм родила две деца. Притеснявам се да ме вижда гола, знам че и в сексуално отношение не е удовлетворен....
  И така....сега си плача всеки ден затова че съм остаряла и че ме е заменил. Като излезем на разходка гледа само момиченацата и ми идва да се скрия някъде.
  Не ми се живее...Казва че ме обича, но виждам че не е същия към мен.Струва ми се че се гнуси да ме люби.
  Обичам го , но не мога да му простя, а и той не ми е искал прошка.
  Но, аз умирам....Вече нищо не ме радва, изгубих най-ценното - вярата в него.
  Все иска да крие от мен-ключове,телефони,компютъра има парола, не иска да прекарваме много време заедно.....и куп хиляди неща. Има ли някой , който да ми помогне да си стъпя на краката и да си гледам децата както правех преди?!
  С голяма надежда очаквам отговор!
  Благодаря Ви за отговора !
  Писмо на Р. от София
  от 09 Август 2008г.

  Уважаема г-жо,
  Здравейте!
  Писмото Ви подсказва, че сте много разсроена и объркана, може би дори в паника. Моментът не е време за решения нито е време да се занимавате със съпруга си. Мисля, че е дошло времето да започнете да се грижите повече за себе си отколкото за другите. Само така ще можете да си върнете равновесието и ева след това да си върнете съпруга и семейството. съпругът Ви не е малко дете и е наясно, че е оплел конците. Когато един от партньорите изневерява и двамата са допринесли за това. Това, че той не е удовлетворен сексуално е колкото Ваш, толкова и негов проблем. Има хора, които никога не могат да бъдат напълно доволни от живота си, товаважи и за половият им живот.
  Мисля, че сте приела много бързо теорията на съпруга Ви, че причината за изневярата е във Вас. Тази теория обслужва чувството на вина на съпруга ви, но не е задължително да е истинската и единствената причина за неговите действия.
  Права сте, че проблемите са започнали още със заминаването му за чужбина. Той защо замина? Не става дума какво ви е казал тогава, а Вие какво мислите по този въпрос. Дали беше доволен от себе си и от живота си? У нас за съжаление се забелязва много мощна тенденция хората да прехвърлят отговорността за неудовлетворението от себе си върху другите. Мъжете често правят това със жените си.
  Хипотезата ни е, че Вашият съпруг от години не е удовлетворен от себе си се основава на следните неща:
  1. Заминаването за чужбина - често е опит да избягаш от себе си и личните си проблеми в живота си тук.
  2. Това, че се заглежда по по-млади жени ме кара да мисля, че Вашият съпруг изпитва носталгия по младостта. Понякога една връзка с по-млада жена е опит да върнеш времето назад, да си създадеш илюзията, че годините не са минали безвъзвратно и не си пропилял живота си. Че още си млад и нищо не е загубено.
  3.Вие сте в паника, че сте изгубили семейството и живота, който сте имала. Тази Ваша паника не е случайна. Когато хората живеят заедно създават особен микроклимат, в който емоциите на единия често заразяват другия. Много е възможно паниката Ви и чувството Ви на загуба да са това, което изпитва Вашият съпруг по отношение на живота си. Много е възможно Вашият съпруг при заминаването си да е бил в депресия (мъжката депресия изглежда по различен начин от тази при жените) и е много възможно съпругът Ви да се е опитал да консумира удоволствия, за да пропъди мъглата на депресията.
  Както виждате изневярата никога не е чисто сексуален акт. Мога смело да кажа, че сексуалната част е 10% от всичко, което се случва в една изневяра. Това важи и за дргите сексуални връзки - сексът в брака е много по-различно нещо от това, което сме свикнали да мислим. Това как изглежда тялото Ви е много малка част от онова, което задвижа сексуалното желание на един мъж да прави секс. Не ги слушайте какво говорят, защото слава богу, не могат да осъзнаят действителните си причини да желаят една жена. Ако знаех, доста биха се притеснили за себе си.
  Проблемите на Вашия мъж Вие не можете да ги решите. Това, което можете да направите е да се погрижите а себе си, за да не Ви товари той с неговите проблеми. Това лесно става, когато хората живеят заедно. То става без да се усетиш, когато хората работят в една фирма, та камо ли когато живеят в един дом. Първото, което трябва да започнете да правите е да се научите да казвате Не. Докато Вие приемате върху Вас да се изсипват тонове проблеми Вашият съпруг ще Ви товари с тях и няма да си ги решава. Така сме устроени ние хората, търсим комфорта.
  С това можем да Ви помогнем да се научите да поставяте граница между проблемите на съпруга Ви и Вас, с което ще го принудите да вземе в ръце отговорността за собственото си неудовлетворение от себе си, а не Вас да изкарва виновна. Да казвате НЕ, ще Ви направи по доволна от себе си и повярвайте, сексуално привлекателна жена. Много често обвиняваме младите момичета, че са самодоволни и се опитваме да ги обвиняваме за това. Остава неясно защо по-зрелите жени не си дават сметка, че именно там е тайната на сексуалната привлекателност.
  Екипът на Психологически кабинет BИА Ви желае приятен ден!