психотерапия, психолог, психотерапевт, психоаналитик

психотерапия, психология, психоанализа
Психоанализа в помощ на родители и учители   

Психотерапия за възрастни и деца
Психотерапия за възрастни и деца

 •  за възрастни

 •  за юноши

 •  за деца

 •  за възрастни

 •  за юноши

 •  за деца

 •  Via-Internet


 • Val George`s cartoon
  12 Идеи как да предпазите детето си от компютърна зависимост

       


  1. Опитайте се да не купувате компютър колкото се може по-дълго време. За придобиване на средно ниво на компютърни умения са достатъцни няколко месеца занимания с компютър. Компютърните игри не учат децата как да оформят текст, да правят таблици или да пишат програми. Тepr тези умения детето Ви ще усвои за няколко седмици, щом му се наложи да ги прави. Ето защо най-добрият момент за купуване на компютър е, когато обучението и задълженията на детето го наложат. Това важи и за възрастните.
  2. Ако сте решили да купите на детето си компютър, изберете такъв с ограничени технически параметри. Това ще Ви гарантира, че сред година - две детето Ви няма да може да игре на все по нови и нови игри, които да поддържат интереса му в тази сфера. Напрактика за ежедневна работа и ползване на интернет ви е необходим компютър със средни параметри.
  3. Забранете игрите, чиито сценарии позволява да се играе с много играчи и да се изгражда биографията на героя. Това са игри от типа "second life" и са доста сложни на вид. В тях играчите печелят бонуси освен от самата игра и от времето, което изразходват, за да играят. Тези игри изискват детето Ви да прекарва много дълго време пред компютъра.
  4. Не слагайте компютър в детската стая. Освен, че детето ще се изолира от живота на семейството, няма да можете да виждате какви сайтове посещава Вашето дете.
  5. Възползвайте се от съществуващите програми за родителски контрол.
  6. Ангажирайте децата си - спорт, танци, екскурзии и други дейности, които не са виртуални, а социални са добре дошли.
  7. Канете и други деца вкъщи, пращайте децата си на гости.Когато децата са много, а компютърът един детето ви трудно ще се залепи за него, защото другите деца рано или късно ще го принудят да отстъпи мястото си.
  8. Ако децата Ви ще ползват интернет нека предварително да знаете за какво.
  9.Още преди да е започнало, помолете детето Ви да реши колко време ще играе. Настоявайте да спази времето. Не позволявайте да се играе повече от 2 часа без прекъсване.
  10. Не се опитвайте да си спечелите свободно време или малко спокойствие като предлагате на детето си да ползва компютъра, нито го награждавайте по този начин.
  11. Старайте се времето прекарано пред компютъра да бъде последвано от излизане на вън и физическа активност.
  12.Помогнете на детето си от пасивен да се превърне в активен потребител на съвременните технологии. Потърсете в книжарниците книги за начинаещи програмисти, създатели на графични продукти или сайтове, подарете му книги за важни хора и събития в света на компютрите. Вашето дете може и да не стане следващия Бил Гейтс, но ще разбере, как се създава тази виртуална реалност и какво реално може да постигне в нея.
  Още статии по темата: Компютърът-троянски кон в детската стая.