психотерапия, психолог, психотерапевт, психоаналитик

психотерапия, психология, психоанализа
Психотерапия за възрастни и деца    

Психотерапия за възрастни и деца
Психотерапия за възрастни и деца

 •  за възрастни

 •  за юноши

 •  за деца

 •  за възрастни

 •  за юноши

 •  за деца

 •  Via-Internet • Депресия и риск от самоубийство

  Здравейте,

  Казвам се К. Г. и Ви пиша относно моя брат. Той е на 28 години. Всичко започна преди 2-3 години,когато заряза следването си в София и се върна в родния град.Разбрахме,че е имал любовно разочарование и предателство от страна на приятелите. В началото всичко беше наред,но постепенно нещата започнаха да се влошават. Изпадна в голяма депресия и загуби вяра в собствените си сили. Сега седи по цял ден вкъщи, гледа в една точка, не говори, няма приятели, не го вълнува и интересува нищо,не излиза от вкъщи, няма никаквиDanielle Anjou`s Freedom социални контакти.Всичко което харесваше и обичаше му е безразлично. Започна да губи желание за живот. Родителите ми опитаха да говорят с него, да го заведат при специалист. Той и дума не иска да се каже за това. Напоследък е станал агресивен спрямо тях. Пиша Ви аз, защото родителите ми са се отчаяли. Те са ходили на консултации без него и са им казали, че ако той няма желание не могат да помогнат. Аз не мога да приема това,че няма начин да му се помогне. ......Търси ме причината за това му състояние. От здраво, право момче изключително умно, сега гледам един празен поглед. Срахувам се за него и за семейството ми.Незнам какво му се върти в главата. Може да е самоубийство. Отчаяна съм. Помогнете ми. Моите родители и брат ми живеят в Бургас. Ако има някой специалист там,които може да помогне.
  Благодаря предварително за вашия отговор.
  Писмо на К.Г. от Бургас
  от 24 Юни 2009г.

  Уважаема г-це/г-жо,

  За съжаление едва днес успяхме да прочетем някои от писмата в нашата поща. Вашият разказ повдига много въпроси, които би задал всеки специалист в една среща. Разбираме, че страхувате брат Ви да не извърши самоубийство. Вероятно страховете Ви не са безпочвени, тъй като е напълно реално да усетите дали брат Ви, е загубил или ще изгуби желание за живот. Най-доброто, което може да се направи на този етап е да принудите брат си, с каквито средства успеете, да посети психиатър, работещ в психиатрична клиника. Такъв лекар ще има възможността, след като прецени състоянието на младежа, да го постави под наблюдение в психиатрично отделение и да предпише адекватно медикаментозно лечение. Състоянието на брат Ви твърде дълго се е задълбочавало, за да може да се мине без намесата на психиатър. Психиатрията е изключително полезна, когато трябва да се овладеят остри психични състояния. Изглежда брат Ви е в дълбока депресия. Дали става дума за ендогенна депресия, каквито съмнения остави Вашето писмо у нас, ще преценят колегите на място. Мога само да Ви кажа, че при този тип депресивни състояния рискът от самоубийство е много висок. Тази опасност не отминава с напускане на клиниката и трябва да сте готови, че видимото подобрение след медикаментозното лечение не е достатъчно, за да кажем, че риск от самоубийство вече няма. Обикновенно престоят в клиниката е около 10 дни, рядко повече. Трудно е когато се налага да се настани близък в психиатрична клиника, но трябва да знаете няколко неща. Първо, ТОВА СПАСЯВА ЖИВОТ. Второ, осигурява, брат Ви да бъде под наблюдение и на лечение, въпреки нежеланието му да взима лекарства. Трето, успокоява семейството и когато той се върне всички Вие ще имате чувството, че сте предприели нещо, дало резултат. Четвърто, след престой в клиника хората са по-готови да продължат лечението си и да започнат някаква психотерапия. Сега, наистина няма как.
  Ако това писмо Ви звучи неприятно, ще Ви кажа, че от 2003г., откакто водим кореспонденция, това е първото писмо, в което с категоричност настояваме пациентът да се обърне към психиатър за медикаментозно лечение и евентуално настаняване в клиника. Не можем да Ви препоръчаме колега психиатър в Бургас. Предлагаме Ви да се обърнете към личния си лекар за информация към коя болница да се насочите. Когато изберете болницата, пожертвайте 2 часа от времето си и отидете там. Застанете в коридора пред кабинетите на психиатрите и слушайте разговорите на пациентите за техните страдания, но и за лекарите. Тази информация може много да Ви помогне, когато решите към кой психиатър да се насочите. Друг съвет на този етап не мога да Ви дам. До няколко дни ще се пострая да Ви изпратя телефон на колега психотерапевт в Бургас.
  Ако имате въпроси можете да ни позвъните.