психотерапия, психолог, психотерапевт, психоаналитик

психотерапия, психология, психоанализа
Психотерапия за възрастни и деца    

Психотерапия за възрастни и деца
Психотерапия за възрастни и деца

 •  за възрастни

 •  за юноши

 •  за деца

 •  за възрастни

 •  за юноши

 •  за деца

 •  Via-Internet • Страхът
  прави ли ни страхливци?

  Уважаеми г-н Петков
  Консултации в електронни писма не са най-добрият начин за диагностика на проблемите Ви. Редно е, преди да направим заключение за Вашето състояние, да се срещнем с Вас. В противен случай нещата остават в сферата на предположенията.
  Споделеното в писмото Ви не показва да сте страхливец. Предполагаме, че при Вас, се заражда фобия. Повод за подобна хипотеза ни дава следното:
  1. Страховете Ви се изменят с времето и се усещат като все по-присъстващи в живота Ви.
  2. Освен страх, в себе си усещате и тревога.
  3. Преживявате чувство на вина към приятеля си.
  4. Тревогата и страхът са се появили първоначално като неопределени и с течение на времето сте започнали да ги чувствате като "страх от...". Възможен е и обратният сценарии първо се появява страх от нещо, после сте станал все по-тревожен.
  5. Този "страх от ..." започва да обхваща все повече неща.
  6. С течение на времето поведението Ви се променя под натиска на тревогата и страховете. Започнал сте да се ограничавате в правенето на едно или друго, което преди не е било проблем.
  7. Срещате затруднения в общуването с другия пол.
  Така наричаните "страхливци" са хора доста уверени в себе си, те не изпитват тревога, а просто побягват като стане напечено. Не чувстват вина от бягството си, напротив доволни са, че са се спасили. Тяхната собствена сигурност е по-ценна от всичко друго на света и те не се тормозят с тежки преживявания. При тях страхът не търпи развитие във времето, както при Вас. Често те дори не признават, че ги е страх от зъболекар, просто не го посещават. Ако ги попитате ще Ви отговорят, че не обичат да ходят на зъболекар, какво пък толкова, има толкова други като тях. Рядко страхливците мислят за себе си като за такива, те смятат, че при тях нещата са наред, а другите много се натягат да правят впечатление. Тъй като са самоуверени, нямат големи трудности да общуват с другия пол.
  Препоръчвам Ви да не отлагате и да се погрижите за себе си. Свържете се с психотерапевт и започнете да работите за своя проблем. Психологическите симптоми са деликатно нещо. Те са сигнал, че е време да започнете да обръщате специално внимание на душевния си живот.
  Екипът на Психологически кабинет BИА
  Ви желае приятен ден!


  Писмото на г-н Петков
  от април 2007г.

  Здравейте,
  казвам се К.Петков. Имам проблем, който с течение на времето става все по-натрапчив, а той е че все повече ставам тревожен и това се превръща в страх и то не за друго а спрямо хората. Ако трябва да излизам вечер почвам да се притеснявам дали ще ме нападнат или просто ще ми кажат нещо подигравателно и няма да мога да отговоря подобаващо. Стигна се дори ,че след мач около 30 човека нападнаха хора пред нас и аз без да се замисля, че оставям приятел се отдръпнах назад и сега вече се чуствам още по-зле. С жените положението е същото никога не съм имал дълга връзка и сега даже си мисля, че може и да нямам, защото просто не мога дори да защитя жена. Не знам дали имам проблем или съм просто стахливец.
  творба на неизвестен автор